erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 34820   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34820

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel en kerk van Bellem met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 24-09-1996

Beschrijving

Begin 19de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen op beboomd erf afgesloten met haag en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met vaasbekroning en gietijzeren wapenschildjes van het kasteel op de basis. Naar verluidt indertijd ook wasplaats voor het kasteel (zie Mariahovelaan nummer 2) voorzien van een grote waterput.

Woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (zinkplaten, nok evenwijdig aan de straat). Witgeschilderde gevels op gecementeerde plint, oorspronkelijk in onbeschilderde baksteen. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling met luiken. Dito deur. Kleine bijna vierkante vensters op de halve verdieping.

Ten westen, wagenhuis van drie traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met poorten in rondboogarcade.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Bellem

 • Is deel van
  Lotenhullestraat (Bellem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34820 (Geraadpleegd op 11-12-2019)