erfgoedobject

Hospice van Caneghem

bouwkundig element
ID
34823
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34823
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hospice van Caneghem
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Hospice van Caneghem", vanaf 1958 gemeentehuis en thans dienstencentrum. In 1863 opgericht als klein hospitaaltje voor acht inwoners van Bellem met een legaat van Jacob-Lieven van Caneghem, bewoner van het kasteel van Bellem en eveneens oprichter van het Gentse Hospice van Caneghem of zogenaamd Blindengesticht op de Coupure. Bij aankoop door de gemeente in 1958 werd het gebouw heringericht.

U-vormige aanleg met haakse middenvleugel. Thans witgeschilderde gebouwen met centrale puntgevel waarin deurtravee. Grotendeels aangepast.

  • DEFRUYT R., Jakob-Lieven van Caneghem, in Land van de Woestijne, II, 1, 1979, p. 20-31.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hospice van Caneghem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34823 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.