erfgoedobject

Hof Axenwalle

bouwkundig element
ID: 34835   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34835

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Axenwalle
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Heden met houten huisnaambord "Hof Axenwalle". Oude hoeve met losse bestanddelen in omhaagde boomgaard. Op de Ferrariskaart en tot voor het aanleggen van de nieuwe brug en het verbreden van de straat, omgracht. Witgeschilderde bakstenen hekpijlers met zadeldakje (pannen) met rood-witgeschilderd ijzeren hek. In kern opklimmend tot de 17de of 18de eeuw.

Ten westen, schuin ingeplant boerenhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (pannen); daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?). Bakstenen gevel op grijsgeschilderde plint en met bepleisterde kroonlijst. Getoogde vensters in vlakke grijze omlijsting met persiennes. Twee fraaie deuren met waaier in grijsgeschilderde bakstenen omlijsting. Rechter zijpuntgevel voorzien van muurvlechtingen. Zijaanbouwsel onder lessenaarsdak. Steekpomp voor het woonhuis.

Ten oosten, parallel aan het woonhuis, bakstenen dwarsschuur vermoedelijk uit dezelfde bouwperiode met grijsgeschilderde gevels op gecementeerde plint en afgedekt met zadeldak (pannen). Roodgeschilderd houtwerk van deuren en poorten.

Ten noorden, voormalig bakhuis, thans varkensstal, met witgekalkte gevel onder pannendak. Beluikt en getralied venster, getoogd en in aanbouwsel rechts een rechthoekig deurtje.

Naast woonhuis, stallen, vermoedelijk van recentere datum.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hof Axenwalle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34835 (Geraadpleegd op 22-10-2020)