Hof Axenwalle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Axenwalle

Beschrijving

Heden met houten huisnaambord "Hof Axenwalle". Oude hoeve met losse bestanddelen in omhaagde boomgaard. Op de Ferrariskaart en tot voor het aanleggen van de nieuwe brug en het verbreden van de straat, omgracht. Witgeschilderde bakstenen hekpijlers met zadeldakje (pannen) met rood-witgeschilderd ijzeren hek. In kern opklimmend tot de 17de of 18de eeuw.

Ten westen, schuin ingeplant boerenhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (pannen); daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?). Bakstenen gevel op grijsgeschilderde plint en met bepleisterde kroonlijst. Getoogde vensters in vlakke grijze omlijsting met persiennes. Twee fraaie deuren met waaier in grijsgeschilderde bakstenen omlijsting. Rechter zijpuntgevel voorzien van muurvlechtingen. Zijaanbouwsel onder lessenaarsdak. Steekpomp voor het woonhuis.

Ten oosten, parallel aan het woonhuis, bakstenen dwarsschuur vermoedelijk uit dezelfde bouwperiode met grijsgeschilderde gevels op gecementeerde plint en afgedekt met zadeldak (pannen). Roodgeschilderd houtwerk van deuren en poorten.

Ten noorden, voormalig bakhuis, thans varkensstal, met witgekalkte gevel onder pannendak. Beluikt en getralied venster, getoogd en in aanbouwsel rechts een rechthoekig deurtje.

Naast woonhuis, stallen, vermoedelijk van recentere datum.

Auteurs: Lanclus, Kathleen