erfgoedobject

Hoeve Spildoorn

bouwkundig element
ID
34843
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34843

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Spildoorn
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Spildoorn
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gebouwd als onderdeel van het "Groot Fort Sint-Filips", misschien oorspronkelijk een soort kazerne of woning voor de troepen naast het fort, gelegen op gronden van Joos Patheet. Dit fort maakte deel uit van de versterkingen op de zuidelijke oever van de Brugse Vaart, hier uitgegraven in de bedding van de vroegere Durme in de jaren 1613-1623. De zogenaamde duiventoren bij de eertijds omwalde hoeve zou een soort uitkijktoren bij het fort kunnen geweest zijn. Later uitgebaat als hoeve met duiventoren. Na enkele jaren leegstand volgde in de jaren 1970 en 1980 een grondige restauratiebeurt.

Ten westen, voormalig boerenhuis en tweegezinswoning, van één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); op zijgevel in cartouche gedateerd 1614. Heden rode gevel op gepikte plint met vernieuwde rechthoekige vensters met luiken. Ter hoogte van de eerste deurtravee getrapt dakvenster, bij restauratie toevoeging van een tweede gelijkaardig dakvenster. Vernieuwde zijtrapgevels (8 treden + topstuk). Overkragend zadeldak rustend op uitgesneden modillons.

Ten noordoosten, vierkante duiventoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw onder zadeldak (pannen) tussen zijtrapgevels. In de zuidgevel acht en tien vlieggaten gevat in een korfboognis met arduinen loopplaat rustend op vijf kraagstenen. Sporen van gedichte kruiskozijnen (heden vernieuwd). De verdiepte begane grond (drie treden) deed later ook dienst als bakhuis (met circa 1900 aangebouwde oven aan de noordgevel nu opnieuw verwijderd) en bergplaats, deze ruimte is overkluisd met een kloostergewelf. Op de bovenverdieping waren respectievelijk een graanspijker en de eigenlijke duivenwoning ondergebracht.

  • RYSERHOVE A. - TONDAT R., Oud Bellem 3 , in Ons Meetjesland, III, 1970,p. 23-25, 27-29.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Spildoorn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34843 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.