erfgoedobject

Bijgebouwen kasteelsite Stuivenberge

bouwkundig element
ID
34851
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34851

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebouwtjes gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf en afgesloten door een gietijzeren hek, naar verluidt opgetrokken circa 1840 samen met het nu verdwenen kasteel Stuivenberge als neerhof en woningen voor jachtopziener en koetsier.

Nummer 1. Vroegere paardenstal, heden gedeeltelijk woning met aanleunende stal. Naar het noordoosten georiënteerde gewitte gevel voorzien van rechthoekige vensters met luiken en deur; rechts keldervenster. Zijpuntgevel met windveer en bakstenen achtergevel met in baksteen omlijste oculi als opvallende elementen.

Nummer 3, 7. Twee kleine arbeiderswoningen aan weerszij van het toegangshek tot het achterin liggende erf. Bakstenen huisjes van twee en drie traveeën en één bouwlaag onder sterk overkragende zadeldaken (pannen) rustend op houten consoles. Vensters en bovenlichten van deuren met ruitvormige ijzeren roedeverdeling en geaccentueerde ontlastingsbogen met waterlijstjes. Zijgevels met twee beluikte vensters en puntgevels in speciaal metselverband en overkragende windveer en oculus.

Nummer 5. Boerenhuis met oudere kern (18de eeuw ?) van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), ten zuidoosten van het erf. Aangepaste gecementeerde gevel. Aansluitende gewitte gevels met oculi en waterlijstjes boven de staldeuren.

Ten oosten, stal met latere aanbouwsels met muurvlechtingen wijzend op oudere kern.


Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De vroegere paardenstal (nummer 1), later gedeeltelijk woning met aanleunende stal, is verbouwd.

  • Google Maps, Streetview, Stuivenberg 1, Aalter [online] (geraadpleegd op 4 augustus 2020).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bijgebouwen kasteelsite Stuivenberge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34851 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.