erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 34858   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34858

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig herenhuis van mevrouw de Kerchove-de Naeyer met aansluitend de thans gesloopte zeildoekweverij. Voorheen fraai woonhuis uit de 19de eeuw van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Voortuin met gietijzeren afsluiting en hekken. Voorheen bepleisterde en beschilderde gevel met verticale paneelversiering op de penanten en rechthoekige vensters. Voor de twee middeltraveeën houten uitbouw met balkon op de bovenverdieping en onder puntgeveltje; daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Thans op een spijtige wijze voorzien van een nieuwe bakstenen gevelbekleding, vernieuwde vensters en vernieuwde tuinafsluiting.

Erachter en in de Stekelbeekstraat gelegen industriële gebouwen op de plaats van de vroegere weverij, die haar bedrijvigheid stopzette op het einde van de Tweede Wereldoorlog.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34858 (Geraadpleegd op 04-07-2020)