Beschrijving

Fraaie 19de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen. Gebouwd op de plaats van een oudere hoeve zogenaamd "De Lentakker" in de 17de eeuw tot einde ancien régime eigendom van het klooster van Deinze in Gent. Mooi boerenhuis gelegen ten noorden aan de straat met klein omhaagd voortuintje geflankeerd door bakstenen pijlers met ijzeren (links) en houten (rechts) hek en nog een klein hekje tegenover de voordeur van de woning.

Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag Onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); binnenin, 1833 gedateerde balk. Okerkleurig geschilderde verankerde straatgevel op gecementeerde plint met rechthoekige deur en vensters op arduinen lekdrempels met witte luiken. Bepleisterde getrapte kroonlijst als gevelbeëindiging. Gelijkaardige erfgevel (zuid) met grijsgeschilderde deuromlijsting. Voor het huis armpomp.

Interieur. Ruime originele keuken met eiken balkenzoldering waarop het bouwjaar en een grote schouw.

Ten noorden, ten westen en ten zuiden, bakstenen dienstgebouwen uit de 19de eeuw.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 373.