Melkerij Sint-Antonius

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Melkerij Sint-Antonius

Beschrijving

Volgens oude prentbriefkaart, oorspronkelijk slechts één bakstenen vleugel, vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met een tweede (linker) vleugel. Twee gekoppelde parallelle vleugels met puntgevels. Erachter vierkante schouw. IJzeren laadkaai boven keldervensters. Later aangebrachte ijzeren schuifpoorten. Geveltoppen verfraaid met getrapt baksteenfries, rondboogvensters en houten windveren. In bredere rechter geveltop nis met Heilige Antoniusbeeld. Aan de straatzijde vier traveeën geleed door lisenen met sierankers waartussen getraliede, licht getoogde vensters.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De oorspronkelijke benaming van deze melkerij was "Sint-Antonius" en er stond een Sint-Antoniusbeeld. De melkerij werd uitgebaat door de familie De Meyer. Later werd de melkerij verkocht en het heiligbeeld van Sint-Antonius meegenomen als herinnering. De nieuwe eigenaar veranderde de naam in Sint-Jozef en plaatste een Sint-Jozefbeeld.