't Goed te Varezele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Goed te Varezele

Beschrijving

Zogenaamd "'t Goed te Varezele". Voormalig Hof te Varizele. De heerlijkheid van Varezele of Varizele was afhankelijk van het leenhof van Nevele en wordt de eerste maal vermeld in 1460. Het betrof reeds in de 17de eeuw een dubbele hofstede met twee woningen, twee schuren en twee stallen.

Nummer 18. Hoeve met losse bestanddelen gelegen achter nummer 19 en toegankelijk via ijzeren hek tussen gewitte bakstenen pijlers. Ten noorden, boerenhuis met gecementeerde, in 1963 verbouwde gevel en voorzien van grote rechthoekige ramen. Ten westen, dwarsschuur en stallen met op noordgevel boven rondboogvormig zolderluik niskapelletje met heiligenbeeld, kruismotief in bakstenen en ruitvormige tegel met jaartal 1864.

Nummer 19. Nagenoeg volledig verbouwde hoeve.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 4, Gent, 1864-70, p. 7-8.
  • VERHOUSTRAATE A., Over de heerlijkheden van Lotenhulle, in Het Land van Nevele, VII, 4, 1976, p. 217.

Auteurs: Lanclus, Kathleen