erfgoedobject

Art-nouveauburgerhuis

bouwkundig element
ID: 3494   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3494

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-nouveauburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Art-nouveau-enkelhuis met twee traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak (platen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, naar ontwerp van "Bern. De Meyer Bouwmeester" (zie opschrift op de sokkel).

Lijstgevel van witte en grijze baksteen; gebruik van arduin voor sokkel, deuromlijsting, lateien, hoekstenen. Brede licht vooruitspringende venstertravee op de bovenverdieping afgelijnd door lisenen uitlopend op houten schoorstukken; bovenvensters gevat in een korfboognis. Typisch art-nouveau-element in de golvende beweging van het benedenvenster en het bovenlicht van de deur. Rechthoekige en korfboogvormig deurvenster in het risaliet; voorts rechthoekige venster en verdiept deurvenster in loggia van de deurtravee. Sierlijk houtwerk van vensters en deur. Hekwerk van balkons en keldervenster met strakker geometrisch patroon, aansluitend bij motieven van de twintiger jaren.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Art-nouveauburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3494 (Geraadpleegd op 22-10-2020)