erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 34941   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34941

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Ouderlijke woning en voormalig zomerverblijf van de Gentse professor kunsthistoricus Georges Hulin de Loo, burgemeester van Lotenhulle. Vroeger voorzien van een uitgestrekte tuin achteraan en een kleine voortuin met ijzeren afsluiting uitziend op de zogenaamd "Kleine Plaats".

Groot herenhuis met voorheen beraapte lijstgevel van elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Thans opgesplitst in twee woningen met recentere winkelpuien in de hoektravee. Verankerde gecementeerde lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van houten kruiskozijn met kleine roedeverdeling, op lekdrempels. Benedenvensters met rolluikkasten. Doorlopende gootlijst.

U-vormig uitgebouwde, beraapte achtergevel door toevoeging van twee haakse vleugels: linker vleugel met twee woningen aan de straat is verbouwd. De zuidgevel vertoont nog drie rondbogen van de vroegere arcade. Tegen de achtergevel aangebouwd vierkant torentje met rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling bekroond met torenhelm (leien).


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

  • Is deel van
    Lodorp
    Lodorp (Aalter)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34941 (Geraadpleegd op 15-09-2019)