erfgoedobject

Burgerhuis en gebouwen brouwerij Maenhout

bouwkundig element
ID: 34955   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34955

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis en bijhorende voormalige brouwerij Maenhout, later zogenaamd "St.-Arnold", opgericht in 1886-90 door Emiel Maenhout. Stopgezet in 1948.

Woonhuis met klein voortuintje afgesloten door ijzeren hek op muurtje. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Licht getoogde deur ( + trap ) en vensters, op begane grond met witte persiennes, op bovenverdieping met doorgetrokken lekdrempels. Omlopende kroonlijst met klossen. Blinde zijgevels.

Voormalige bedrijfsgebouwen, thans bierdepot, in U-vorm op binnenplaats gegroepeerd. Voor de oprichting van de brouwerij deed een gedeelte van de gebouwen aan de straat dienst als onderpastorie. Vierkante schouw. In 1931-32 toevoeging van een bottelarij. Bewaarde moutkelder en ast in de constructie van één bouwlaag aan de straatkant (pannen, nok parallel aan de straat).


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989

Aanvullende informatie

De voormalige bedrijfsgebouwen van brouwerij Maenhout werden gesloopt. Alleen het burgerhuis bleef bewaard.

Auteurs : Jacobs, Els
Datum: 17-08-2018

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis en gebouwen brouwerij Maenhout [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34955 (Geraadpleegd op 03-06-2020)