erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 3497   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3497

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Hoekhuis met de Adegemstraat van respectievelijk drie traveeën en een venstertravee; drie bouwlagen en een lagere vierde onder een afgesnuit zadeldak (kunstleien).

Voorheen bepleisterde lijstgevel uit het vierde kwart van de 18de of het begin van de 19de eeuw, opgetrokken uit baksteen met verwerking van witgeschilderde natuursteen. Markerende pilasters uitlopend op de gecanneleerde trigliefconsoles van het hoofdgestel met houten kroonlijst.

Rechthoekige bovenvensters in vlakke witgeschilderde omlijsting; casementen op de borstweringen. Verbouwde benedenverdieping, eertijds voorzien van winkelpui waarvoor bouwaanvraag van 1883. Gecementeerde zijgevel met oude muurankers, wijzend op oude kern.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, bundel 1883, nummer 58.

Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3497 (Geraadpleegd op 15-10-2019)