erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

bouwkundig element
ID: 34997   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34997

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eertijds ingeplant in de hoek van de Kasteelstraat - Middendreef en de dreef leidend langsheen het kasteelpark naar het dorpsplein. Achter de kapel is een eik geplant. Thans aan het begin van een nieuw verkavelde straat zogenaamd Middendreef. De oude kapel uit de 17de eeuw werd tijdens de Franse revolutie vernield. In 1874 liet de toen nieuwe kasteelheer V. Pycke de Peteghem in de buurt van de verdwenen kapel de huidige bouwen.

Rood bakstenen kapel met banden van witte baksteen in neo romaanse stijl. Puntgevel met overhoekse, versneden steunberen. Grote rondboogpoort met drielob in bovenlicht en erboven geplaatst medaillon. Een neoromaans rondboogvenster met deelzuiltje verlicht de zijgevels.

Interieur. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes prijkt in een imitatie grotwand met ijzeren altaarhekje ervoor.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

  • Is deel van
    Poeke
    Poeke (Aalter)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34997 (Geraadpleegd op 17-10-2019)