erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID: 350   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/350

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeidershuisje
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning van het dubbelhuistype met zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Gebouw van baksteen op zandstenen plint met lange muurankers, uit de tweede helft van de 18de eeuw, gecementeerd in het vierde kwart van de 19de eeuw. Links, voorheen beluikte kruiskozijnen met diefijzers, rechts voorheen beluikte segmentboogvensters. Twee rechthoekige deuren in gecementeerde omlijsting van gesinterde steentjes op imposten, verhoogd in de loop van de 19de eeuw, voorzien van houten lateien. Gecementeerde achtergevel met lange muurankers, kleine rechthoekige voorheen beluikte vensters.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boerenarbeiderswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/350 (Geraadpleegd op 08-07-2020)