erfgoedobject

Burgerhuis Vosken

bouwkundig element
ID: 3500   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3500

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien); gedecapeerde lijstgevel in Lodewijk XV-stijl, 1773 gedateerd op een balkonhek (zie ook bouwaanvraag).

Zandstenen onderbouw (hergebruikt materiaal); geaccentueerde poorttravee in de laatste travee. Schouderboogpoort in een kwarthol geprofileerde omlijsting van arduin met schelpsluitsteen en versierde zwikken; heden uitstalraam. Aansluitend schouderboogvormig deurvenster in een geprofileerde omlijsting van arduin met in de druiplijst opgenomen rocaillesluitsteen; fraai gesmeed ijzeren balkonhek in rococostijl met jaartal 1773. Steekboogvensters in een geprofileerde arduinen omlijsting voorzien van rococosleutel; verlaagde onderdorpels op de begane grond. Korfboogvormige dakkapellen van arduin.

Schouderboogdeur in een kwarthol geprofileerde omlijsting van arduin onder gestrekte druiplijst; rocaillesluitsteen en -motieven in de zwikken. Sierlijke houten tussendorpel en gesmeed ijzeren bovenlicht met uitbeelding van een vos tussen rocailles.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nuimmer 41.

Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis Vosken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3500 (Geraadpleegd op 11-11-2019)