Burgerhuis Vosken

Gemeente Mechelen

• Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis Vosken

omvat de bescherming als monument Burgerhuis Vosken: gevel en bedaking
gelegen te Korenmarkt 9 (Mechelen)

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien); gedecapeerde lijstgevel in Lodewijk XV-stijl, 1773 gedateerd op een balkonhek (zie ook bouwaanvraag).

Zandstenen onderbouw (hergebruikt materiaal); geaccentueerde poorttravee in de laatste travee. Schouderboogpoort in een kwarthol geprofileerde omlijsting van arduin met schelpsluitsteen en versierde zwikken; heden uitstalraam. Aansluitend schouderboogvormig deurvenster in een geprofileerde omlijsting van arduin met in de druiplijst opgenomen rocaillesluitsteen; fraai gesmeed ijzeren balkonhek in rococostijl met jaartal 1773. Steekboogvensters in een geprofileerde arduinen omlijsting voorzien van rococosleutel; verlaagde onderdorpels op de begane grond. Korfboogvormige dakkapellen van arduin.

Schouderboogdeur in een kwarthol geprofileerde omlijsting van arduin onder gestrekte druiplijst; rocaillesluitsteen en -motieven in de zwikken. Sierlijke houten tussendorpel en gesmeed ijzeren bovenlicht met uitbeelding van een vos tussen rocailles.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nuimmer 41.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie