Geboortehuis van Hendrik Van Doorne en klooster

Beschrijving

Voormalig geboortehuis van Hendrik Van Doorne, discipel van Guido Gezelle (1841-1914), (confer twee gedenkplaten van VTB van 1976). Na de Tweede Wereldoorlog huis ingelijfd bij het ernaast gelegen klooster. 19de-eeuwse lijstgevel van vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), voorzien van een nieuwe bakstenen gevelbekleding in derde kwart 20ste eeuw.

Ernaast (rechts), voormalig klooster van Zusters Apostolinen, pensionaat en weeshuis, thans kostschool Heilig Vincentius a Paulo. Opgericht in 1842. Lijstgevel nagenoeg volledig verbouwd met nieuwe bakstenen bekleding.

Auteurs :  Lanclus, Kathleen