erfgoedobject

Hoeve Vette Wee

bouwkundig element
ID: 35026   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35026

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vette Wee
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voor het eerst vermeld in 1651. In het landboek van 1764 ook vermeld als "een bewalde hofstede". Gelegen in de zuidoostelijke hoek van de gemeente, begrensd door de Poeke- en de Neringbeek. Links naast de toegang tot het erf rest een gedeelte van de vroegere omgrachting in een vijvertje.

Ten noordwesten, boerenhuis van één bouwlaag Onder zadeldak (pannen), uit het derde kwart van de 18de eeuw. Naar het zuidoosten gerichte bepleisterde voorgevel met rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling, één gewijzigd. Rechthoekige deur gevat in uitspringende bakstenen omlijsting met kroonlijst.

Interieur. Behouden balkenzoldering, op balksleutel van moerbalk gedateerd 1770.

Ten noorden, dwarsschuur onder zadeldak (pannen) met centraal rechthoekige inrijpoort, rechts ernaast gebogen poort en rechthoekige opening van wagenhuis afgesloten met houten hek. Rechts aanbouwsel onder lessenaarsdak.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve Vette Wee [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35026 (Geraadpleegd op 07-06-2020)