Teksten van Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kapel ()

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes werd opgericht in 1888 in opdracht van de toenmalige burgemeester van Nevele, Léonce Mulle de Terschueren, bewoner van het nabijgelegen en nu verdwenen kasteeltje genaamd "De Motte", in oorsprong de omwalde kasteelhoeve van het leen "Ten Rietgaver". Ontwerper was architect Joseph Vandenheuvel (1843-1908) van Nevele, opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten van Mechelen, en bekend als ontwerper van religieuze gebouwen. De bouwplannen van 1887 van de kapel zijn bewaard in het Rijksarchief Gent. De kapel is ingeplant opzij van de Biebuyckstraat, erachter ligt een bosje met populieren en elzenstruiken. De kapel wordt geflankeerd door gebogen smeedijzeren hekken op arduinen voetstuk tussen bakstenen pijlers met een hardstenen bekroning.

De neogotische bakstenen kapel is twee traveeën diep met een driezijdige apsis en wordt afgedekt door een zadeldakje met leien. Zes overhoekse versneden steunberen met geprofileerde arduinen afwerking accentueren de hoekpenanten. De voorpuntgevel is afgewerkt met arduinen dekplaten en schouderstukken en bekroond met een arduinen kruis en bevat een spitsbogige vleugeldeur met omlijnende arduinen waterlijst op consoles en een roosvenstertje in de geveltop. De zijgevels worden verlicht door een tweelicht met een eenvoudige vernieuwde beglazing. Zij- en koorgevels worden afgelijnd door een overhoekse muizentand.

Interieur

De polychromie en stoffering van het interieur werd toevertrouwd aan het atelier van Theodoor Janssens (1852-1899) eveneens uit Nevele, oud-leerling van Sint-Lucas en medewerker van J.B. Bethune, en bekend decorateur van religieuze gebouwen in de Gentse regio. De muren zijn roze geschilderd met imitatievoegen en gestileerd floraal motief, afgelijnd door een band met bloemenmotief ter hoogte van de vensterdorpels. Het gedeelte van de muur erboven is groen geschilderd met leliemotief. De koormuren zijn beschilderd met musicerende en biddende engelen tegen een roze achtergrond met bloemen en met een gestileerde boom met schildjes waarop emblemen van Maria. Ook het spitstongewelf van vernist Rigahout is polychroom beschilderd en verfraaid met gestileerde bloemmotieven. Het koor is van de bidplaats gescheiden door een blauw geschilderd ijzeren hek. Het houten altaar met retabel is voornamelijk blauw geschilderd met drie panelen voorzien van figuratieve voorstellingen uit het leven van Maria tegen een gouden achtergrond en tekstbanderollen. Het tabernakel is versierd met het gelaat van Christus met de doornenkroon. Op het altaar prijkt een geschilderd beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met stralenkrans versierd met glazen parels, uit hetzelfde atelier van Th. Janssens. In de oostelijke muur is een arduinen wijwatervat op console ingewerkt. De kapel bezit nog de originele bidstoelen met naamplaatje.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002088, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (Nevele).

Kapel ()

"Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes", opgericht door burgemeester L.-A. Mulle de Terschueren in 1888 naar ontwerp van architect J. Vandenheuvel (Nevele). Bakstenen neogotische kapel onder zadeldak (leien). Flankerende smeedijzeren hekken en gemetste pijlers met hardstenen bekroning. Kapel van twee traveeën met driezijdige apsis. Voorpuntgevel met arduinen kruis bekroond; spitsboogdeur met bekronende waterlijst en roosvenstertje in de geveltop.

Mooi gepolychromeerd interieur met engelfiguren in het koor, door Th. Janssens. Koor afgesloten met ijzeren hek. Op houten, beschilderd altaar met retabel, beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes uit hetzelfde atelier van Th. Janssens. Houten spitstongewelf, polychroom beschilderd.

• JANSSENS A. 1987: Kapel van 0.-L.-Vrouw van Lourdes te Nevele, Het Land van Nevele XVIII.3, 177-187.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen