Dauwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dauwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Heden zogenaamd Dauwhoeve. Zou reeds aldus vermeld zijn in 1639. Hoeve met losse bestanddelen op boomgaard. Woonhuis met aangebouwde stal van samen elf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Naar het zuiden georiënteerde beschilderde gevel op blauwgeschilderde plint met aangepaste vensters. Steekboogvormige deur in uitspringende blauwgeschilderde omlijsting op neuten met oren en kroonlijstje. In uiterst linkse travee sporen van gelijkaardige gedichte deur en omlijsting. Bepleisterde getrapte kroonlijst. Laadvenster en dakkapel met puntgeveltje ter hoogte van deurtravee. Rechter zijgevel met drie getoogde deurtjes, afgewerkt met aandak en muurvlechtingen. Armpomp voor het huis. Ten zuiden, verbouwde dwarsschuur, naar verluidt eertijds op tegel gedateerd 1897. Rechthoekige in het dak verhoogde doorrit. Ervoor mestvaalt.

Auteurs: Lanclus, Kathleen