Afspanning Sint-Jacob

Beschrijving

Voormalige afspanning "Sint-Jacob", naderhand "Hotel Saint Jacques". Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak (Vlaamse pannen).

Interessante lijstgevel met classicistische inslag waarvoor bouwaanvraag van 1774 "Model tot het opmetsen van twee nieuwe gevels aan het huys St. Jacob genoemt...". Oorspronkelijk zes traveeën breed: de rechtertravee met rondboogpoort verdween bij een verbouwing eind 19de of begin 20ste eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde sokkel geritmeerd door geblokte pilasters respectievelijk uitlopend op console (rechts) of symmetrisch ornament en ionisch kapiteel. Aflijnende gekorniste puilijst en hoog entablement met kordons. Rechthoekige vensters, op de borstweringen voorzien van smalle spiegels en casementen, respectievelijk op de beneden- en bovenverdieping. Twee dakkapellen geflankeerd door geblokte pilasters onder driehoekig pseudo-fronton. Arduinen daklijst met tandmotief en houten kroonlijst. Twee linkertraveeën van de begane grond verbouwd tot een rechthoekige poort onder houten latei. Oorspronkelijk venster in de vierde travee omgevormd tot deur.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 78 bis.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde