erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
35061
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35061
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Dorpshuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met fraai eclectisch straatgeveltje van drie traveeën en twee bouwlagen; in het vierde kwart van de 19de eeuw aangepast naar verluidt naar ontwerp van architect L. 't Kindt. Rijk versierd bakstenen geveltje met detailafwerking in arduin. Traveeën afgelijnd door verdiepte lisenen met arduinen maaswerk in boogveldjes en sierankers. Centrale deurtravee uitlopend in trapgeveltje met klimmend boogfries en voorzien van rondboogvenster en topoculus. De hoeklisenen zijn decoratief bekroond met een soort kanteel. Smalle imitatiebovenvensters in de zijtravee. Erfgevel (ten zuiden) van beschilderde baksteen op gepikte plint met rechthoekige vensters en deuren. Oude kern van het woonhuis aangegeven door de achterpuntgevel met muurvlechtingen.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35061 (Geraadpleegd op )