erfgoedobject

Herenhuis, later dekenij

bouwkundig element
ID
35072
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35072

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis, later dekenij
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dekenij (sedert de 19de eeuw). Gebouwd op de plaats van een gasthuis, later ook stokerij. Classicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw; zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) gevat tussen zijaandaken met muurvlechtingen. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand. Licht vooruitspringend middenrisaliet van drie traveeën met centrale rondboogdeur met smeedijzeren bovenlicht in rechthoekige hardstenen omlijsting in Lodewijk XVI-stijl. Imitatiebanden op de begane grond. Borstweringen versierd met panelen, opengewerkt of versierd in het risaliet. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk, op de begane grond telkens een sluitsteen en op de bovenverdieping bekroond met paneeltje. Gekornist entablement. Rechts aangebouwd muurtje met zijpoortje.

Vanouds bijgebouwen in de Gasthuisstraat, in het tweede kwart van de 19de eeuw gesplitst in vijf woonhuisjes van één bouwlaag, nu met gecementeerde gevels.


Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De bijgebouwen in de Gasthuisstraat zijn gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis, later dekenij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35072 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.