Herenhuis met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met tuin

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Herenhuis met tuin

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis met omheiningsmuur en hekken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat); een plintsteen, links en rechts naast de deur vermeldt: "A. Blomme-Penneman/ 1852" en "Philippe Beaufort/ Bouwkundige". Voortuintje afgesloten met ijzeren hek. Grote mooie tuin achter het woonhuis met doorstromende Poekebeek voorzien van twee brugjes. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand. Imitatiebanden op de begane grond.

Rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting. Rechthoekige vensters in opvallende omlijsting met sluitsteen, op de bovenverdieping met kroonlijst. Borstweringen versierd met guirlandes tussen lekdrempelconsoles van de bovenvensters. In de centrale deurtravee versierd met balusters. Linkse zijgevel bekleed met leien. Rechtse zijgevel en achtergevel voorzien van een nieuwe baksteenbekleding.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De voorgevel van het herenhuis is voorzien van een bepleisterd parement, typerend voor de neoclassicistische stijl van het gebouw. Het herenhuis bevindt zich in het perspectief van de hoofdstraat, op de splitsing van twee invalswegen naar de dorpskern. Het gebouw wordt omgeven door een landschapstuin met doorstromende en overbrugde Poekebeek en wordt langs de straatzijde afgesloten met een ijzeren hek en een omheiningsmuur. Net ten zuiden van het gebouw bevindt zich een vierstammige katsoeraboom. Het voormalige dienstgebouw ligt ten zuidwesten van het herenhuis.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001070, Herenhuis met omgeving (S.N., 1995).
Auteurs: Cox, Lise