erfgoedobject

Herenhuis met tuin

bouwkundig element
ID
35075
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35075

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Herenhuis met tuin
  Deze bescherming is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis met omheiningsmuur en hekken
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat); een plintsteen, links en rechts naast de deur vermeldt: "A. Blomme-Penneman/ 1852" en "Philippe Beaufort/ Bouwkundige". Voortuintje afgesloten met ijzeren hek. Grote mooie tuin achter het woonhuis met doorstromende Poekebeek voorzien van twee brugjes. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand. Imitatiebanden op de begane grond.

Rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting. Rechthoekige vensters in opvallende omlijsting met sluitsteen, op de bovenverdieping met kroonlijst. Borstweringen versierd met guirlandes tussen lekdrempelconsoles van de bovenvensters. In de centrale deurtravee versierd met balusters. Linkse zijgevel bekleed met leien. Rechtse zijgevel en achtergevel voorzien van een nieuwe baksteenbekleding.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :

Aanvullende informatie

De voorgevel van het herenhuis is voorzien van een bepleisterd parement, typerend voor de neoclassicistische stijl van het gebouw. Het herenhuis bevindt zich in het perspectief van de hoofdstraat, op de splitsing van twee invalswegen naar de dorpskern. Het gebouw wordt omgeven door een landschapstuin met doorstromende en overbrugde Poekebeek en wordt langs de straatzijde afgesloten met een ijzeren hek en een omheiningsmuur. Net ten zuiden van het gebouw bevindt zich een vierstammige katsoeraboom. Het voormalige dienstgebouw ligt ten zuidwesten van het herenhuis.

 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001070, Herenhuis met omgeving (S.N., 1995).
Auteurs : Cox, Lise
Datum:

Relaties

 • Omvat
  Vierstammige katsoeraboom bij herenhuis

 • Is deel van
  Cyriel Buyssestraat

 • Is deel van
  Kerrebroek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis met tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35075 (Geraadpleegd op )