Stadswoning De Akelei

Gemeente Mechelen

• Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is beschermd als monument Burgerhuis De Akelei

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning De Akelei

Beschrijving

Eertijds genaamd De Akelei. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen), ANNO/1727 gedateerd op de middelste spiegelversieringen.

Bakstenen lijstgevel gemarkeerd door rechthoekige vensters gevat in een vlakke bandomlijsting van zandsteen, doorgetrokken over penanten en borstweringen. Bel-etagevensters voorzien van schouderboogbekroning van zandsteen met bakstenen vulling. Verweerde zandstenen spiegels op borstweringen en verweerde régencemotieven bovenaan de penanten. Entablement met spiegels, tandlijst en kroonlijst op klossen uit de 19de eeuw. Verbouwde begane grond.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie