Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Stadswoning: gevel en daken
gelegen te Korenmarkt 51 (Mechelen)

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint, uit het midden of het derde kwart van de 18de eeuw, rococo-inslag. Gekoppelde geloogde beneden- en bel-etagevensters, eerstgenoemde gevat in een vlakke omlijsting van arduin met acanthusbladsluitsteen, laatstgenoemde in een vlakke beschilderde omlijsting met rocaillesleutel. Rechthoekige vensters op de lagere derde bouwlaag eveneens gevat in een vlakke beschilderde omlijsting. Schouderboogdeur in een kwarthol geprofileerde omlijsting van arduin met rocaillesluitsteen. Kroonlijst op fraai gesneden houten bustes op acanthussokkels aansluitend bij het gekornist kordon.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie