Zandberghoeve

Beschrijving

Volgens in gevel geplaatst keramieksteentje eerste vermelding in 1639. Hoeve met losstaande bestanddelen in boomgaard, met gracht aan de straatkant. Linden flankeren de toegang tot het erf. Ten noorden, boerenhuis met gewitte gevel onder vernieuwd zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), aangepast circa 1885. Rechthoekige, aangepaste vensters met luiken. Getoogd deurtje in uitspringende omlijsting op neuten met waterlijstje. Rechter zijgevel met sporen van muurvlechtingen, zolderdeur met trap en erboven geplaatste oculus. Links aangebouwde stalvleugel onder doorlopend zadeldak (pannen), met onder meer aardappelkelder. Overkragend dakschild boven stalgedeelte rustend op modillons. Interieur. Woonkamer met houten tochtscherm en versierde moerbalken. Ten westen, dwarsschuur en ten zuiden, bakhuisje.

Auteurs: Lanclus, Kathleen