Hof ten Steine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Steine

Beschrijving

Gelegen in boomgaard, op hoek met Bosstraat en aldaar voorzien van een bakstenen pijlerkapelletje van Onze-Lieve-Vrouw. IJzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers. Ten noorden van het erf, grote vijver.

Ten westen, boerenwoning van één bouwlaag onder overkragend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Oude gevel (18de eeuw) in het eerste kwart van de 20ste eeuw verbouwd. Aan weerszij van de woning aangebouwde stallen.

Interieur. Mooi bewaarde ruime woonkamer met geschilderde zolderbalken, onder meer verschillende moerbalken waarvan één met balkzoolversiering en het jaartal 1769. Links, naast de grote schouw met bordenrek, drie gekoppelde deurtjes in grijze bakstenen omlijsting met doorlopende gekorniste kroonlijst.

Ten oosten, aan straatkant, dwarsschuur onder overkragend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met respectievelijk getoogde staldeuren en venstertjes, met ervoor mestvaalt en aalpomp, verhoogde inrijpoort en rechthoekige opening van wagenhuis. Naar verluidt achter kapelletje op noordelijke zijgevel jaartal 1913.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

De pijlerkapel op de hoek met de Bosstraat is niet langer bewaard.