Burgerhuis van 1777

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1777

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, 1777 gedateerd op een cartouche, doch later aangepast, onder meer verhoogd met de derde bouwlaag.

Gecementeerde en lichtgeel geschilderde lijstgevel gemarkeerd door middenrisaliet, wijzend op de vroegere dubbelhuisopstand. Centrale deur met behouden druiplijst, heden verbouwd als rechthoekig venster onder ijzeren I-balk met rozetjes; aansluitend geknikt boogvormig venster (vroeger deurvenster?) in een vlakke gecementeerde omlijsting met neuten, versierde zwikken, gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden en cartouchesluitsteen met datering.

Getoogde bel-etagevensters in een vlakke gecementeerde omlijsting met beschilderde lekdrempels. Eenvoudige getoogde bovenvensters uit het begin van de 20ste eeuw. Twee verbouwde benedenvensters onder ijzeren I-balk met rozetjes. Getoogde deur in een vlakke gecementeerde omlijsting, als vermoedelijke verbouwing van het voormalig venster. Gekorniste kroonlijst op modillons.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde