erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
35203
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35203

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hansbeke
    Deze bescherming is geldig sinds 01-10-1981

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen gebouwd op de plaats van een oudere hoeve. Op de Vander Maelenkaart zogenaamd De Hansbroekhoeve. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen); baksteen met ingekerfd jaartal 1783 in rechter zijgevel. Okerkleurig geschilderde gevel op gecementeerde plint. Licht getoogde vensters met bewaard houtwerk en witte luiken. Hoge rechthoekige deur. Zadeldak steunend op dakconsoles. Uit de muurvlechtingen op de zijgevels blijkt dat het dak verhoogd werd en de woning vergroot.

Schuur haaks ingeplant op straat en woonhuis, jaartal 1895, aangegeven door middel van bakstenen in rechter zijgevel (straatzijde), mogelijk met oudere kern. In het dak verhoogde inrijpoort. Telmerken op het gebint.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35203 (Geraadpleegd op 16-06-2021)