Hammehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hammehoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot begin 17de eeuw. Ten noorden, resten van rechthoekige omgrachting. Ten oosten, ruime boerenwoning van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Witgekalkte gevel op gepikte plint. Vernieuwde rechthoekige vensters met groene luiken. Ontlastingsbogen van vroegere rechthoekige vensters zichtbaar gebleven. Twee lage korfboogdeurtjes, rechts met lunet en links met waterlijst bekroond. Bouwnaad tussen tweede travee en deur. Rechter zijgevel met aandak met muurvlechtingen. Rechter zijaanbouwsel onder lessenaarsdak. Later toegevoegd achteraanbouwsel.

Ten westen, grote dwarsschuur, parallel aan het woonhuis, met verhoogde doorrit onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Op balk van doorrit naar veldzijde gedateerd 1610.

Later toegevoegde aanbouwsels. Ten noorden, naast schuur, bakhuis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen