Station Hansbeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Hansbeke

Beschrijving

Typisch landelijk stationsgebouw op de lijn Gent-Brugge, gebouwd circa 1920 ter vervanging van het oude station, vernietigd in 1918.

Langgerekt gebouw met asymmetrische plan- en gevelindeling, opgetrokken uit bruine baksteen met banden van gele baksteen. Openbaar gedeelte (nummer 3) met respectievelijk sanitaire voorzieningen, wachtruimte voor de reizigers en bureau met lokettenzaal van één bouwlaag, voorzien van muuropeningen met getoogd bovenlicht met roedeverdeling; afgewolfde daken en dakvensters.

Ernaast aansluitend privé-gedeelte (nummer 1): een woning van twee bouwlagen met drielichten aan de perronzijde, ingang aan de straatzijde.

Auteurs: Lanclus, Kathleen