erfgoedobject

Station Hansbeke

bouwkundig element
ID
35215
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35215
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Hansbeke
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Typisch landelijk stationsgebouw op de lijn Gent-Brugge, gebouwd circa 1920 ter vervanging van het oude station, vernietigd in 1918.

Langgerekt gebouw met asymmetrische plan- en gevelindeling, opgetrokken uit bruine baksteen met banden van gele baksteen. Openbaar gedeelte (nummer 3) met respectievelijk sanitaire voorzieningen, wachtruimte voor de reizigers en bureau met lokettenzaal van één bouwlaag, voorzien van muuropeningen met getoogd bovenlicht met roedeverdeling; afgewolfde daken en dakvensters.

Ernaast aansluitend privé-gedeelte (nummer 1): een woning van twee bouwlagen met drielichten aan de perronzijde, ingang aan de straatzijde.


Bron     : LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Station Hansbeke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35215 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.