Herberg Wapen van Vinderhoute

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Wapen van Vinderhoute

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Hansbeke

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hansbeke

Beschrijving

Voorheen herberg "Wapen van Vinderhoute" (in derde kwart 18de eeuw) en "Huis van Vinderhoute", nu zogenaamd Dorpshuis. Gelegen aan een kleine gekasseide doorgang naast de noordelijke kerkhofmuur, reeds in 1700 vermeld als "voetslagh". Tot in de 19de eeuw stond in die omgeving een schandpaal van de heerlijkheid van Vinderhoute die een enclave had in Hansbeke.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); in de linker zijgevel jaarankers 1761. Nu beraapte voorgevel op gecementeerde plint met 19de-eeuwse uitzicht en een winkelraam uit eerste helft 20ste eeuw. Voorts rechthoekige vensters en deuren in vlakke witbepleisterde omlijsting. Zijgevels afgewerkt met muurvlechtingen, linker zijgevel met oculus tussen twee rechthoekige zoldervenstertjes. Sporen van muurvlechtingen duiden op een verhoogd dak.

Auteurs: Lanclus, Kathleen