erfgoedobject

Herberg Wapen van Vinderhoute

bouwkundig element
ID
35220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35220

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Wapen van Vinderhoute
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hansbeke
  Deze bescherming is geldig sinds 01-10-1981

Beschrijving

Voorheen herberg "Wapen van Vinderhoute" (in derde kwart 18de eeuw) en "Huis van Vinderhoute", nu zogenaamd Dorpshuis. Gelegen aan een kleine gekasseide doorgang naast de noordelijke kerkhofmuur, reeds in 1700 vermeld als "voetslagh". Tot in de 19de eeuw stond in die omgeving een schandpaal van de heerlijkheid van Vinderhoute die een enclave had in Hansbeke.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); in de linker zijgevel jaarankers 1761. Nu beraapte voorgevel op gecementeerde plint met 19de-eeuwse uitzicht en een winkelraam uit eerste helft 20ste eeuw. Voorts rechthoekige vensters en deuren in vlakke witbepleisterde omlijsting. Zijgevels afgewerkt met muurvlechtingen, linker zijgevel met oculus tussen twee rechthoekige zoldervenstertjes. Sporen van muurvlechtingen duiden op een verhoogd dak.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Hansbeke

 • Is deel van
  Hansbekedorp


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg Wapen van Vinderhoute [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35220 (Geraadpleegd op 20-06-2021)