Klooster en rustoord van Heilige Petrus

Beschrijving

Gebouwd in 1848 in opdracht van Jean Baptiste van de Woestyne d'Hansbeke (zie wapenschild boven de deur) en naar ontwerp van Ceukelaere (Gent), voor de verzorging van bejaarde mannen en vrouwen, wezen en zieken onder leiding van de zusters franciscanessen van Crombeen. Midden 19de eeuw bouw van een klooster ten oosten. Eveneens oprichting van een kantwerkschool, later ingericht als lagere school. Kapel vernieuwd in 1884 door F. Borluut-Kervyn (zie wapenschild boven deur van kapel). Gebouwen hersteld na de Eerste Wereldoorlog door gravin de Bousies-Borluut en F. Vercruyssen.

Complex met gebouwen in U-vorm rondom binnenplaats. Op achtergrond van de huidige speelplaats, breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat). Beraapte gevel op gecementeerde plint met dubbelhuisopstand. Nagenoeg rechthoekige vensters in witbepleisterde, vlakke omlijsting en versierde sluitsteen. Arduinen wapenschild van de oprichter met jaartal boven de deur. Eenvoudige kroonlijstgoot als gevelbeëindiging. Flankerende achteruitspringende gedeelten van één travee later toegevoegd bij bouw van klooster erachter midden 19de eeuw. Gebouw links, twee verdieping met klaslokalen uit eerste kwart 20ste eeuw.

Aan de straatkant, links en rechts van de toegang tot de speelplaats, bakstenen gebouwtjes van één bouwlaag, oorspronkelijk met rondboogvensters, in linkergebouw veranderd tot rechthoekige vensters onder ijzeren latei, afgedekt met respectievelijke afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat) en zadeldak (nok parallel met de straat).

• DE RUYCK L. 1980: Het klooster van Hansbeke, Het Land van Nevele XI.3, 191-12.

Auteurs: Lanclus, Kathleen