Boerenarbeiderswoning

Gemeente Nevele

• Adrescontrole Nevele (adrescontroles: 13-02-2008 - 13-02-2008).
  • Inventarisatie Nevele (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hansbeke

Beschrijving

Boerenarbeidershuisje daterend uit tweede helft 18de eeuw haaks ingeplant op de straat en evenwijdig met de huisjes Begijnhoflaan nummers 1-3. Samen met laatst genoemde (gedateerd 1769) en nummers 64-66 een geheel vormend, zogenaamd "het begijnhof", gegroepeerd in U-vorm rondom een met gras begroeid erf. Gewitte gevel op gepikte plint van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Houten kruiskozijnen met bewaard houtwerk en luiken. Nummer 60 met getoogd deurtje in uitspringende grijze bakstenen omlijsting op neuten met oren, kroonlijst en houten kapelletje. Links ernaast sporen van gedichte deur. Nummer 62. Getoogde deur met regenplankje. Houten modillons onder daklijst. Zijgevels afgewerkt met aandaken en muurvlechtingen en voorzien van een getoogd zoldervenster. Linker gevel met latere rechthoekige beluikte vensters en sieranker in de geveltop en rechter gevel met zijaanbouwsel onder lessenaarsdak.

Auteurs: Lanclus, Kathleen