erfgoedobject

Kapel Heilige Philomena

bouwkundig element
ID
35235
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35235

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Kapel Heilige Philomena
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Heilige Philomena
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hansbeke
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In de straatbocht, naast toegangshek van "neerhof van het kasteel". De kapel werd in opdracht van de heer van de Woestyne d' Hansbeke opgetrokken in 1848 in een empire getinte stijl. Rechthoekige bakstenen kapel met vijfzijdig afgesloten apsis onder leien dak. Open portaal gevormd door twee bepleisterde Toscaanse zuilen die een classicistisch hoofdgestel en driehoekig fronton dragen. Omlijste rondboogdeur met waaier en opengewerkt met verguld gietijzeren ajour.

Bepleisterd interieur met gemarmerde halfzuilen. Mobilair. Houten altaar waarop geschilderde afbeelding van heilige. Op het altaar houten beeld van Heilige Philomena en in flankerende nisjes, beelden van Heilige Johannes de Doper en Onze-Lieve-Vrouw, alle van beeldhouwer De Vigne.

 • Rijksarchief Gent, Kerkarchief Hansbeke, nummer 3.

Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Hansbeke

 • Is deel van
  Hansbekedorp


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Heilige Philomena [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35235 (Geraadpleegd op )