is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed te Voorde
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed "Goed te Voorde"
Deze vaststelling was geldig van tot
Vroeger toebehorend aan de abdij van Drongen en reeds bekend in de 14de eeuw. Vanouds omringd door een rechthoekige "omwalling". Toegankelijk via een ijzeren hek tussen arduinen geblokte pijlers.
Ten westen, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), vermoedelijk in de 18de eeuw te dateren, in 1982 aangepast met verhoogd dak. Nieuwe bakstenen voorgevelbekleding en vernieuwde rechthoekige vensters. Uiteinden van moerbalken zichtbaar in de voorgevel. Behouden getoogd deurtje in grijze bakstenen omlijsting op neuten, met oren en waterlijst. Erboven verzekeringsplaatje "Union". Overkragend dakschild rustend op modillons. In rechter zijpuntgevel sporen van muurvlechtingen van kleinere gevel met getoogd zoldervenster.
Ten noorden, schuur, oorspronkelijk voorzien van trapgevels, vernield bij brand in 1966, mogelijk het eerste woonhuis. Ten zuidoosten, in hoek van de omgrachte boomgaard, witgekalkt bakhuis op gepikte plint.
Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De boerenwoning is niet langer bewaard. De omwalde hoevesite is wel nog herkenbaar. Ook zijn het bakhuis en het toegangshek tussen de geblokte hardstenen hekpijlers nog bewaard.