erfgoedobject

Herenhuis Het Goyken

bouwkundig element
ID
35314
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35314

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Het Goyken
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Het Goyken". 18de-eeuwse buitenplaats gelegen ten zuiden in mooie tuin met ijzeren afsluiting en ronde arduinen hekpijlers met vaasbekroning aan de straatkant en verschillende bakstenen pijlers aan de zij-ingang.

Heden gecementeerd en geschilderd herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat). Hoge rechthoekige ramen met persiennes. Bekronend driehoekig fronton met oeil-de-boeuf boven de drie middentraveeën. In linker zijgevel jaarankers 1764. Links lager zij aanbouwsel van twee bouwlagen met polygonale uitbouw, op de begane grond met oculi en op de bovenverdieping met spitsboogvensters van huiskapel; vermoedelijk later toegevoegd. Gelijkaardige achtergevel naar het zuiden georiënteerd.

In de tuin, voor het huis, zeshoekig bakstenen gebouwtje en twee parallelle dienstgebouwen opgesteld aan weerszij van het huis. Linker gebouw nu ingericht als woning (nummer 6). Gecementeerde gebouwtjes met steekboogarcade van drie traveeën onder zadeldak, in de puntgevel rondboogvormig.

Ten oosten, serre met segmentboogvormig gebogen beglazing.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis Het Goyken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35314 (Geraadpleegd op 20-06-2021)