• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Hoevegebouwen met oude kern ingeplant in boomgaard met lange oprit. Op kaart van 1700 gelegen in rechthoekige omgrachting. Ten oosten, boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen vernieuwde zijtrapgevels. Behouden muurvlechtingen wijzen op vroegere aandaken. Gewitte gevel op gepikte plint. Hoge rechthoekige vensters onder houten latei en gelijkaardige deur. Op rechter penant sporen van gedicht korfboogdeurtje; op linker penant van rechthoekige deurtje. Overkragend dakschild op uitgesneden modillons. Links aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Interieur. In woonkamer grote schouw met bordenrek en mooie eiken balken op slof of met fraai gesculpteerde versiering.

Ten westen, oude bakstenen duiventoren onder zadeldak tussen trapgeveltjes; volgens Depraet daterend uit de 16de eeuw. Rechts, in 1939 aangebouwde stallen. In zuidgevel drie vlieggaten met verweerde loopplaat rustend op vier zandstenen consoles, in de noordgevel vijf vlieggaten en loopplaat op consoles. In oostgevel rondboogvormig deurtje met geprofileerde dagkanten. In de kluis bevinden zich 120 woonnissen.

• DEPRAET O.S., Duiventorens in Oost-Vlaanderen, in Oostvlaamsche Zanten, XIL, 3-4, 1966, p. 132-133.
  • MARTENS B., Een 16de eeuwse duiventoren te Hansbeke, in Het Land van Nevele, Vl, 3, 1975, p. 151-153.

Auteurs: Lanclus, Kathleen