erfgoedobject

Herenhuis en oudere hofstede

bouwkundig element
ID
35332
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35332

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis en oudere hofstede; thans dienstgebouw; gelegen binnen een meerdelige circulaire omgrachting. Op een figuratieve kaart van 1660 voorgesteld in een vierkante omwalling verbonden met een omlopende waterloop. Op de kaart van J. Dedeken van 1744 in een gesloten meerdelige omgrachting. Eertijds ook lusthuis van de Markies de Rodes. In de 19de eeuw met brouwerij "De buitenlust", buiten de omwalling, van brouwer Van Hoecke en later Van Hecke.

Het herenhuis met beraapte gevels van heden zeven traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), was volgens een oude prentbriefkaart voorzien van een bepleisterde 18de-eeuwse (?)-gevel van anderhalve bouwlaag met twee hoger opgetrokken middentravee met fronton en oculus. Huidig uitzicht vermoedelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verankerde, beraapte lijstgevel met dubbelhuisopstand. Aan de straatzijde licht vooruitspringend middenrisaliet. Rechthoekige benedenvensters met persiennes en getoogde bovenvensters met sluitsteen, alle in witgecementeerde omlijsting.

Ten westen, buiten de omwalling gelegen, vroegere hoeve, nu leegstaand. Eertijds gewitte gevel op gepikte plint van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met muurvlechtingen. Gewijzigde vensters. Half gedicht korfboogdeurtje met in het verlengde ervan een dakvenster met tuitgevel, afgewerkt met vlechtingen, en een rondboogvenster.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1299 en 2311.
  • VAN DRIESSCHE L., Geschiedenis der gemeente Hansbeke volgens Frans De Potter en Jan Broeckaert bewerkt en aangevuld door Leon Van Driessche, s.l., 1952, p. 13.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis en oudere hofstede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35332 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.