Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Omgrachte buitenplaats, voorheen eigendom van advocaat en volksvertegenwoordiger Arthur Buysse, broer van de schrijver Cyriel Buysse uit Nevele. IJzeren hek over walbrugje. Vermoedelijk eerst een oude hoeve (zie achtergevel), uitgebreid in de loop van de 18de eeuw met een voorbouw en in de tweede helft van de 19de eeuw met hoektorentjes. Voorgevel, heden voorzien van een witte bakstenen bekleding. Rechthoekige deur in arduinen laat-classicistische omlijsting met flankerende pilastertjes. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk en persiennes. Pseudomansardedak (leien) met dakvenster bekroond met gebogen fronton en twee klimmende dakkapellen. Twee hoektorentjes onder peerspits: linker torentje oorspronkelijk bepleisterd en polygonaal met houten uitbouw op de bovenverdieping en rechts rond en gecementeerd torentje. Rechter zijgevel met nieuwe bakstenen bekleding. Linker zijgevel tot voor enkele jaren bekleed met leien; oculi op de benedenverdieping en in de geveltop. Achterbouw van twee bouwlagen onder plat dak. Gecementeerde en verankerde gevels versterkt met steunbeertjes. Houten, beluikte bolkozijnen met diefijzers op de begane grond. In rechter zijgevel rondboogdeurtje.

Ten zuidwesten, later opgetrokken dienstgebouw, nu gedeeltelijk in gebruik als woning.

Auteurs: Lanclus, Kathleen