Hof ten Briele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Briele

Beschrijving

Toegang met populierendreef en houten en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers vanuit Heiste en met dito pijlers vanuit Broekstraat (grens met Merendree). Gracht rondom een groot deel van het erf.

Ten westen, bakstenen boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag op gepikte plint onder zadeldak (pannen naar verluidt van 1922, ervoor stro). Rechter zijgeveltop gedateerd MDCCLXXX, nu nog moeilijk leesbaar. Vermoedelijk circa 1910 vernieuwde gevel met hoge rechthoekige vensters met witte persiennes. Deurtravee uitlopend in dakvenster met tuitgeveltje versierd met muurvlechtingen en oculus. Behouden zijaandaken, rechts met sporen van muurvlechtingen, links gecementeerde tuitgevel met laag zijaanbouwsel onder lessenaarsdak.

Interieur. In woonkamer grote schouw met witgeschilderd bordenrek, erboven moerbalk aan één uiteinde versierd met rolwerk. Ook beschilderde moerbalk met voluutversiering. Tochtscherm vervangen door stenen muur, drie gekoppelde binnendeuren en keukendeur in gang.

Ten noorden, schuur en stallen, voor 1922 eveneens met stro afgedekt. Ervoor notelaar. Ten oosten, recentere varkensstal van circa 1930.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Het dakvenster met tuitgeveltje versierd met muurvlechtingen en oculus, is niet langer bewaard.