Meisjesschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool

Beschrijving

Gebouwd in 1879 op initiatief van de pastoor en barones de Monin-Rendeux - Vermeulen en op grond van deze laatste, zie gedenksteen. Uitgebreid in 1881 met een klooster en in 1883 met een jongensschool, een verdieping op het klooster en een kloostermuur. Nieuwe school zogenaamd "H. Philomena", gesticht in 1893 door baron de Kerchove d'Ousselghem, burgemeester. De school kwam tevens onder leiding van de zusters van Gijzegem. In 1903 klooster vergroot met refter, slaapzaal, zolder en kelder. Bouw nieuwe kapel in 1931. Rechter vleugel gedateerd 1930. In de loop van de jaren 1950 en 1960 werden moderniseringswerken uitgevoerd. Enkel een klein gedeelte der school links naast de kapel aan de straatkant bleef behouden: neogotisch bakstenen schoolgebouw met kruiskozijnen en spitsboogvormige boogvelden, op bovenverdieping bolkozijnen.

• LUYSSAERT J., Viering 100 jaar Katholieke school te Landegem, in Het Land van Nevele, X, 3-4, 1979, p. 189-193.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

De kapel, rechts van het schoolgebouw, is inmiddels gesloopt.