Hoeve Ter Varent

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, volgens De Potter en Broeckaert een leen van de heerlijkheid van Vinderhoute zich uitstrekkend aan beide zijden van de kerk. Een recent aangebracht huisnaambord vermeldt het jaartal 1324 als eerste vermelding. Een gedeelte van de vroegere rechthoekige omwalling (zie Poppkaart) bleef bewaard.

Ten westen, sterk gemoderniseerde boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Enkel het volume van het vrij hoge huis en een gecementeerd linker zijaandak verwijzen naar de oude kern.

Auteurs: Lanclus, Kathleen