Kasteel Van Hoobroeck-Van Ten Hulle met park

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Voormalig kasteel "Van Hoobroeck-Van Ten Hulle", later bewoond door de Kerchove d'Ousselghem en nu door autoverzamelaar Mahy. Gelegen in een mooi park met verschillende vijvers in landschappelijke stijl. Op kaart van 1749 is de woning gelegen in een circulaire omgrachting met brugje en voorzien van een tweede walgracht met brug en toegangspoort tegenover de kapel. Op de kaart Vander Maelen is de omgrachte site onbehuisd en is een grotere vijver aangelegd ten zuiden van de omgrachting en een kasteel bevindt zich ten westen ervan. Later nog werd het water van de grachten en de vijver tot één grote vijver met eiland verbonden. Vermoedelijk komt de oorspronkelijk omgrachte site overeen met het huidige eilandje met ijskelder.

Het 19de-eeuwse kasteel werd na de vernieling van de Eerste Wereldoorlog in "aangepaste stijl", naar het vroegere model, heropgebouwd. Heden  bakstenen kasteel van drie bouwlagen onder schilddak. Voorgevel met uitspringende hoekrisalieten onder bekronend driehoekig fronton. Links polygonale hoektoren onder belvedère. Bepleisterde en rozegeschilderde middenpartij, gevat tussen arduinen zuilen met bekronend hoofdgestel en ijzeren balkonleuning, was oorspronkelijk een verdieping hoger opgetrokken (verdwenen bij de restauratiewerken na 1918). Een wapenschild van de familie de Kerchove d'Ousselghem is in het stucfries in Lodewijk XVI-stijl ingewerkt. Vensters in zijrisalieten vergroot tot tweelichten in de jaren 1960. In de 20ste eeuw aan voor- en zijgevel toegevoegd terras met balustrade. IJskelder in de vorm van een trechtervormige kuip van drie meter op twee meter zestig met twee hellingen, daterend van circa 1880.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 366
  • JANSSENS A., IJskelders in Hansbeke, Landegem, Nevele en Vosselare, in Het Land van Nevele, IX, 4, 1978, p. 248-255.

Auteurs: Lanclus, Kathleen