erfgoedobject

Alleenstaand burgerhuis

bouwkundig element
ID: 354   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/354

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sober, alleenstaand dubbelhuis met voortuin met ijzeren hek; met twee en een halve bouwlaag van vijf traveeën onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel met centraal deurrisaliet. Gekorniste kordons ter hoogte van de puilijst en lekdrempels der bovenvensters. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken in gecementeerde vlakke omlijsting; benedenvensters met arduinen lekdrempels. Mezzaninovensters met kwartronde hoekafwerking. Deur in een kwartholle en geriemde omlijsting van arduin met sierlijke neorococosluitsteen. U-vormig gegroepeerde dienstgebouwen rondom de tuin; aaneengesloten bakstenen gebouwen onder afgesnuite zadeldaken en zadeldak, met vernieuwde segmentboogpoort en voetgangersdeurtje.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Alleenstaand burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/354 (Geraadpleegd op 17-02-2020)