Hof te Landegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Landegem

Beschrijving

Heden zogenaamd Hof te Landegem. Op een "kaerte figuratieve van het pachtgoed te Landeghem, competerende d'aelmoesenije van St.-Baefs". opgemaakt door Jan Baele in 1650 wordt het pachtgoed voorgesteld met een omwalde motte en een grote vijver, een boerenwoning met zijtrapgevels en een dreef leidend naar het goed.

Heden hoeve met losstaande bestanddelen met nog bestaande vijver als een gedeelte van de vroegere omgrachting; vermoedelijk heropgebouwd begin 19de eeuw. Gewitte boerenwoning op gecementeerde plint onder zadeldak; grotendeels vernieuwd. Ten noorden, gewitte stallen op gepikte plint onder zadeldak (pannen). Merkwaardige moerbalk binnenin met inscriptie "Bottier et Bremmaecker 1805". Ten oosten, dwarsschuur onder zadeldak (pannen) met twee in het dak verhoogde doorritten.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 365.

Auteurs: Lanclus, Kathleen