erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
35420
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35420

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraaie hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met losse bestanddelen rondom boomgaard, gelegen aan dezelfde aardeweg als nummer 11. Ten noorden van de hoeve, verscheidene plassen (ook reeds in de 18de eeuw). Afgesloten met meidoornhaag en ijzeren hek aan dito pijlers.

Ten oosten, ruime boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) overstekend op modillons. Bakstenen gevel op gepikte plint, aanleunend bij de traditionele bak- en zandsteenstijl. Doorlopende gewitte banden aan onder- en bovendorpels en dito vensteromlijstingen. Stenen kruiskozijnen met kleine roedeverdeling en met witte luiken. Gelijkaardige deur. Rollaagjes boven de vensters en deur. Sporen van gedichte deur, veranderd tot venster in de eerste travee. Rechter zijgevel met kelderdeurtje, geveltop afgewerkt met muurvlechtingen en voorzien van gedicht oculus. Links, later aangebouwde stal onder doorlopend zadeldak.

Ten zuiden van het woonhuis, groot bakhuis van het samengestelde type met witgekalkte gevels op gepikte plint.

Ten westen, ruime dwarsschuur met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). In het dak verhoogde inrijpoort. Rood-witgeschilderd houtwerk van schuurpoort en staldeurtjes. Vier deurtjes, waaronder drie gebogen, en een gebogen zolderluik in de rechter zijgevel, geveltop met muurvlechtingen. Aan de westzijde later uitgebreid.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35420 (Geraadpleegd op 09-05-2021)