erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 35431   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35431

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Hoeve
  Deze bescherming is geldig sinds 05-12-1995

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeven met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 05-12-1995

Beschrijving

Fraaie hoeve, met woonhuis straat uitziend op een beboomd en omhaagd erf afgesloten met een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Verankerd bakstenen boerenhuis uit begin 19de eeuw van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Naar zuiden gerichte gevel afgelijnd met bepleisterde en geprofileerde kroonlijst. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en luiken met hartvormige lichtopening. Imitatievenster in de tweede travee. Rechthoekige deur in witgeschilderde omlijsting met bovenlicht. Zijgevels met sporen van muurvlechtingen; links met resterende jaarankers 1823(?) en aangebouwde serre.

Grote dwarsschuur evenwijdig aan het woonhuis, in het dak verhoogde doorrit. Op de zijgevel aan de straatkant rondboognis met heiligenbeeld. Ervoor liggende mestvaalt.

Ten noordwesten, oud bakhuis van het tweedelige type met muurvlechtingen.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

 • Omvat
  Oude gemengde afsluitinghaag

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande Marilandicapopulier als hoekboom

 • Is deel van
  Biezestraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35431 (Geraadpleegd op 07-08-2020)