Brouwerij Colle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Colle

• is aangeduid als beschermd monument Brouwerij Colle

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeven met omgeving

Beschrijving

Voormalige brouwerij Colle, nu depot. Tegen het brouwershuis aan de straat aangebouwde witgeschilderde kapel met spitsboogdeur, banderol erboven vermeldt "mijn zoon geef mij uw hart". 19de-eeuwse gebouwen ingeplant tegenover elkaar en straat in omhaagd erf.

Bakstenen brouwershuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) met één klimmende dakkapel en een klokkenstoel ter hoogte van de centrale deurtravee. Licht getoogde vensters met persiennes en deur tussen lisenen. Gevel afgewerkt met baksteenfries en hoeklisenen.

Rechts aangebouwde voormalige brouwerij met witgeschilderde gevel onder doorlopend zadeldak. Rechthoekige deur, benedenvensters en poort en op de bovenverdieping half gedichte rondboogvensters. Aan de bakstenen achtergevel lunetten.

Ertegenover, ten zuiden, grote dwarsschuur van negen traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met in rechter zijgevel (straatkant) gevelsteentje met jaartal 1858.

Auteurs: Lanclus, Kathleen